Opdracht 5 – Verdienmodellen


Verdienmodel 1: Handelsmodel

Het handelsmodel is een model waarbij een product of dienst direct aan een eindgebruiker wordt verkocht. Dit model zien we bijvoorbeeld op de markt waarbij er direct contact is tussen de verkoper en de koper.

Media Markt is een voorbeeld van een bedrijf die gebruik maakt van dit model (http://www.mediamarkt.nl/).

Verdienmodel 2: Abonnementsmodel

Het abonnementsmodel is met name populair bij diensten en producten die op regelmatige basis afgenomen kunnen worden zoals tijdschriften en kranten.

De Telegraaf is een voorbeeld van een bedrijf die gebruik maakt van dit model (http://www.telegraaf.nl/).

Verdienmodel 3: Advertentiemodel

Als klant koop je wel eens een tijdschrift of bezoek je regelmatig bepaalde websites. De ondernemer verdient niet zozeer geld doordat er veel mensen het tijdschrift kopen of dat er veel mensen op de (gratis) website komen, maar verdienen geld doordat andere leveranciers adverteren in hun tijdschrift of op hun website.

De Telegraaf is een voorbeeld van een bedrijf die gebruik maakt van dit model (http://www.telegraaf.nl/).

Verdienmodel 4: Veilingmodel

Een ander model is het veilingmodel waarbij geld verdiend wordt op het moment dat er een transactie plaatsvindt. Aanbod en vraag worden bij elkaar gezet en per keer wordt er een product of dienst aangeboden waarop biedingen gedaan kunnen worden. Het veilingmodel is een interessant model omdat de ondernemer de producten en diensten die worden verkocht niet in eigen beheer heeft maar in consignatie. Oftewel de ondernemer loopt relatief weinig risico als het product niet of tegen een te lage prijs verkocht wordt. Hij ontvangt een percentage van de verkoopprijs en heeft dus niets te maken met inkoop of voorraad.

Marktplaats en Mediamarkt zijn voorbeelden van bedrijven die gebruik maken van dit model (http://www.mediamarkt.nl/ , http://www.marktplaats.nl/).

Verdienmodel 5: Freemium

Het Freemiummodel is een model waarbij je in eerste instantie een product of dienst gratis aanbiedt en waarbij de klant vervolgens kan kiezen om te betalen op het moment dat er een verbeterde of uitgebreidere versie beschikbaar is.

Runescape (en zeer veel andere soorten spellen) is een goed voorbeeld van een bedrijf die gebruik maakt van dit model (http://www.runescape.com/).

 

De website die ik bij Opdracht 3 heb gekozen (Fish For Free, http://www.fishforfree.nl/) maakt zelf gebruik van het Handelsmodel.

 

Gebruikte bron: https://www.investormatch.nl/kennisbank/kennisbank-ondernemers/881-5-verdienmodellen/

Leave a Reply